Dytiscus marginalis
Description
Bir kaç sene önce çekmiştim. Sapanca gölünde bol miktarda mevcut. Su altında gerçekten çok hızlı yüzüyorlar. Ters çevirince kaplumbağa gibi baya bir çaresiz görünüyorlar. Ama öğrendim ki aynı zamanda uçabiliyrolarmış :)
Yani havada, karada ve suda. Bildiğin sas komando :P



Yüzer Kınkanatlı (Dytiscus marginalis)

Boyu: 3,5 cm

Özellikleri: Vücudu koyu kahve, ön kanatları metalik parıltılı ve ön kanat kenarları sarıdır. Güçlü arka ayakları sayesinde çok hızlı yüzer. Karada zor hareket eder, ama iyi uçar. Çıkardığı özel salgılar sayesinde suda ıslanmaz. Yırtıcı bir avcıdır. Çevresinde yüzen her şeye saldırır. Bu nedenle ona sukaplanı da derler.

Yırtıcı Yüzer -Kınkanatlılar

YÜZER KINKANATLILAR in (Dytiscidae) larvalarına uygun görülen su kaplanları adı, böceklerin erginlerine de yaraşır. Larvalar olsun, erginler olsun, bütün yüzer - kınkanatlılar son derece pisboğazdır ve mat edebildikleri her türlü su yaratığını yerler. Çok kere ufacık balıkları da yakalayıp yedikleri olur.

Yer kınkanatltlannı andıran yüzer - kınkanatlılar oval yapılı yassılmış böceklerdir. Kahvemsi veya yeşilimsi-siyah renkte ve belirsiz sarı çizgilerle süslü olurlar. İnce duyargaları ve uzun kıllarla çevrili, uzun ve yassılmış arka bacakları sayesinde öbür su kınkanatlılarından ayrılırlar. Bu bacaklar mükemmel bir kürek vazifesi görür. Yüzer-kınkanatlılar 3 - 4 santim uzunluğunda olurlar.

Yüzer - kınkanatlıların erkekleri, ön ayaklarının vantuz şeklinde genişlemiş olmasından tanınırlar.Bu ayaklar çiftleşme esnasında dişinin sırtına yapışır. Yüzer - kınkanatlılar’in bütün vücudu pürüzsüz olduğu gibi, özel bir yağlı salgı sayesinde ıslanmaktan korunmuştur.

Bu kınkanatlının barsağının rektum kısmındaki bir depo, dalmak istediği zaman suyla dolar. Kanat örtülerinin altında biriktirdiği hava ise suyun içinde solunmasına imkân. verir.

7 milimetrelik muazzam yumurtalardan çıkan larvaların başlıca özelliği, çengel biçiminde iki muazzam mandibula'dır. Larvanın ağzı, yiyeceklerin geçemeyeceği derecede dardır. Mandibulalar yiyecekleri birer kanal vasıtasıyle ağız boşluğuna geçirirler. Fakat böyle bir kanaldan ancak sıvı halinde yiyecekler geçebileceğine göre, yüzer - kınkanatlılar’in larvaları, yiyeceklerini yutmadan önce sıvı haline getirmek mecburiyetindedirler.

Ava girişen yüzer - kınkanatlı larvası, solunum deliklerinin de bulunduğu karnının ucundan suyun yüzeyine asılır. Bir av yukarıdan geçince, ani bir kafa hareketiyle bu yaratığın üzerine bir hamle yapar ve onu iri çengelleriyle vurur. Av ister bir balık, ister bir kabuklu, bir tetari veya bir böcek larvası olsun, kendini savunmaz bile. Yüzer -kınkanatlı larvası mandibulalarının akıttığı bir zehirle felce uğramıştır. Mandibulalar aynı zamanda avın organlarını hemen oracıkta sindiren bir diyastaz salgılar. Eriyen av böylece, zehir ve diyastazın aktığı kanaldan larvanın içine emilir. İçi tamamen boşalan avın kalıntısı suyla sürüklenip gider.

Ergin yüzer - kınkanatlılar bazen geceleri sudan çıkarak kanatlanır ve kendilerine başka bir su ararlar. Arada parlak sokak ve ev lâmbalarına gelerek yere düşerler. Karada pek hantaldırlar. Büyük arka bacaklarının üzerinde sürünürler. Halbuki suda çevikliklerine diyecek yoktur. Kolaylıkla yüzer, ya da dibe dalarak su bitkilerinin arasında gizlenirler. Kanat örtülerinin altında depo ettikleri hava, epey bir süre suyun altında kalabilmelerini mümkün kılar.

Yüzer - kınkanatlılar, su kınkanatlılarının en kalabalık ailesidir. 2100 türleri bilinir. Çoğunluk bir kınkanatlıya göre ufak veya orta irilikte ise de, bapları 5 santim uzunluğunda olur. İri türlerin çoğu Dysticus grubundandır. Enine iki san yüzer - kınkanatlılar Çin'deki nehirlerde pek boldur. Çinliler tarafından yenilen bu kınkanatlıların toplanması ve kurutulması bir endüstri halini almıştır. Üstelik Londra, New York ve San Francisconun Çin mahallesi pazarlarında satılmak üzere ihraç edilirler.

Photo info

Dytiscus marginalis

Camera : Canon EOS 60D
Lens : Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM
Focal Length : 100mm
Shutter Speed : 1/125
Aperture : f/4.0
ISO / Film : 1250
Tags: Dytiscus marginalis 09.06.2013 IMG_9187 Dytiscus marginalis kınkanatlılar Yüzer Kınkanatlı ona sukaplanı
Report



  • Statistics
  • Likes58
  • Faves19
  • Views3972

Aktuelle Fotos des Mitglieds

Duisburg Zoo
Yeşil Dev
Akçakoca

Comments

full of details , liked (Y)

Mouhibeddin Al Sharif 02.06.2015 - 01:57
Ergin Üçüncü like this.
Your photo has been published on our Facebook page...

GrafiMX

(The photo is in the queue. It may take up to 72 hours until it is released.)


Bettina Bruns 29.05.2015 - 15:50
Ergin Üçüncü like this.
Your photo has been published on our Facebook page...

GrafiMX

(The photo is in the queue. It may take up to 72 hours until it is released.)


Gülce Mavi (Mâverâ) 27.05.2015 - 23:53
Ergin Üçüncü like this.
Zırhlı birlik üyesi mübarek....... :)

İDRİS TOPCU 27.05.2015 - 13:42
Ergin Üçüncü like this.