Arpaz Kulesi
Description
Nazilli’ye bağlı Esenköy’de bulunan yapı grubu, bir Karya kenti olan Harpasa Kalesi’nin eteklerinde kurulmuş. Akçay’a kadar uzanan ekili araziyi kapsamı içine alan büyük çiftlik işletmesinin sahibi, Arpaz Beyleri tarafından XIX.yüzyıl başlarında inşa ettirildiği bilinmekle birlikte yapıda XVII. Ve XVIII. yüzyıllara ait, Osmanlı Dönemi kalıntıları ile de karşılaşılmıştır. Buna dayanılarak da kalenin daha erken bir dönemlerde yapılıp, sonradan yenilendiği de düşünülebilir. Burası bir bey konağı, güvenlik kulesi, ambar, ahırları ve müştemilatı ile bir şatoyu andırır. Kule, Arpazlı Hacı Hasan Bey’in, II. Mahmut zamanında Rodos’tan getirdiği ustalara yaptırmıştır.
Mimarisi ile dikkat çeken yapı, çok geniş bir alana yayılmış çeşitli binalardan oluşsa da sadece kule görsel olarak değerlendirilmektedir. Ne yazık ki geri kalan kısımlar bakımsız, perişan vaziyette yıkılacağı günü beklemektedir.
Bu pek bilinmeyen yapıyı görmek isterseniz Aydın Nazilli'ye yolunuz düştüğünde Esenköy'e uğrayınız. Nazilli-Esenköy arası 12 km.
Photo info

Arpaz Kulesi

Camera : Nikon D7200
Lens : Tokina AT-X 116 PRO DX AF 11-16mm f/2.8
Tags: Arpaz Kulesi
Report



  • Statistics
  • Likes36
  • Faves1
  • Views2025

Aktuelle Fotos des Mitglieds

Taşkuşu
Kızılgerdan
Orta Mahalle'den

Comments

Kocaeli Su Tesisatçısı