Sphodromantis viridis
Description
Peygamberdevesi, Mantodea alttakımında yer alan ve hamam böcekleriyle birlikte Dictoptera takımını oluşturan yaklaşık 1.800 böcek türünün ortak adıdır. Tropik ve sıcak bölgelerde yaşayan, başka böcekler üzerinden beslenen böcek türlerinden oluşan bir familyadır. Bazı uzmanlar Dictyoptera’nın bu iki alttakımını takım düzeyinde sınıflandırırlar. Bu türlerin çoğu tropikal ve subtropikal bölgelerde yaşar.

Özellikler
Peygamber develeri yavaş hareket eden ve öngöğüs bölütleri çok uzamış olan böceklerdir. Ön bacaklarının birbirini eklemlenen biri dikenli iki uzun parçası (uyluk ve kaval kemikleri) kıvrıldığında avlarını yakalayıp parçalayan bir kıskaca dönüştürür. Peygamber devesi genellikle canlı böceklerle beslenir fakat protein ihtiyaçlarını tam olarak karşılayamadıkları zamanlarda memeli sınıfından olan cüce fare ve sinek kuşu yediklerine de rastlanmıştır. Vücutları uzun ve incedir. Üçgen kafa yapıları vardır. Ergin mantid, genelde 5 ile 13 cm arasındadır. Erkekler dişilerden daha küçüktür. Erkeklerin göğüsü 8 segmente dişilerinki ise 6 segmente ayrılır.

Kamuflaj
Kamufle olmak için üzerinde yaşadıkları bitkinin, yerin rengini alırlar. Yerde dolaşmaktan çok bitkiler arasında bulunmayı yeğlerler. Bir peygamber devesi yeşil ya da kurumuş bir yaprağa, ince bir dala, bir likene, parlak renkli bir çiçeğe ya da karıncaya benzer bir görünümde olabilir. Bu kamuflaj peygamber devesini düşmanlarından gizlemenin yanı sıra avına sezdirmeden yaklaşmaya ya da kurbanını hareketsiz bir biçimde bekleyerek tuzağa düşürmeye yarar. Karınca taklit eden türleri de bulunur.

Davranış
Hareketsiz bir şekilde avlarını beklerler. Ön ayaklarında avını tutmak için kancalar ve dikenler vardır. Tehlike karşısında dikleşerek, kanatlı türleri ise kanatlarını hışırdatıp parlak uyarı renklerini gösterir.Bunun sebebi kendisini daha büyük göstermektir.

Beslenme
Peygamberdevesi kendinden küçük böceklerle (karınca, hamam böceği, sinek ...) beslenir. Ayrıca, yamyamlık vardır ve özellikle çiftleşme sırasında dişiler erkekleri yiyebilir (seksüel yamyamlık). Eğer protein ihtiyaclarını tam karşılayamazlar ise kertenkele, yılan, fare gibi hayvanlara saldırırlar.

Üreme
Dişi böcek çiftleşme sırasında, genelde erkek böceği yer ama erkek böcek kafası ve ayakları yense bile dişiyle çiftleşme yeteneğini kaybetmezler ve dişiler kozaya benzer büyükçe bir kapsül içinde yaklaşık 100-200 yumurta bırakırlar. Kapsül yumurtaları düşmanlardan ve kötü hava şartlarından korur. Dişi mantidlerin yumurtaları ağaç kabuklarında, çalılarda, kayaların üzerinde bulunur. Yumurtaları koyu kahverengi ve çizgilidir. Yumurtadan çıkan nimfin kanatları yoktur. Ama vücudunun öbür bölümleri erişkinlere çok benzer. Nimfler erişkinler kadar oburdur ve birbirlerini bile yerler.

Yaşam alanı
Peygamber develerinin büyük bölümü tropik ve astropik bölgelerde yaşar. En iyi bilinen türlerinden olan 7-12 cm uzunluğundaki Mantis religiosa Afrika’nın kuzeyinden Avrupa’nın içlerine kadar yayılmıştır. Yenidünya’daki peygamber develerinden Hymenopus Kanada’da yaşayan tek peygamber devesi türüdür ve bilinen en güzel peygamber devesi türüdür.

Photo info

Sphodromantis viridis

Camera : Canon EOS 5D Mark III
Lens : Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM
Focal Length : 100 mm
Shutter Speed : 1/80
Aperture : f/14
ISO / Film : 400
Tags: Sphodromantis viridis Peygamber Devesi Peygamberdevesi Peygamberdevesi resimleri Peygamber devesi fotoğrafları Sphodromantis viridis 12.10.2014 3N1C2709 e3 peygamber devesi mantis
Report



  • Statistics
  • Likes97
  • Faves50
  • Views3729

Aktuelle Fotos des Mitglieds

Duisburg Zoo
Yeşil Dev
Akçakoca

Comments

Congratulation!! GREAT!

Irena Trkulja 17.10.2014 - 01:15
Ergin Üçüncü like this.
Your photo has been published on our Facebook page...

GrafiMX

(The photo is in the queue. It may take up to 72 hours until it is released.)


Bettina Bruns 16.10.2014 - 21:49
Ergin Üçüncü like this.
Your photo has been published on our Facebook page...

GrafiMX

(The photo is in the queue. It may take up to 72 hours until it is released.)


Hanife TANIR 16.10.2014 - 16:29
Ergin Üçüncü like this.
Sadece sebze ile beslense evde beslenebilirdi belki ama ona başını yiyeceği kocayı nerden bulucaz :D

Ergin Üçüncü 16.10.2014 - 11:44
Aslında Meryem'de çeksin diye eve getirdim bir gün misafirimiz oldu sonra Meryem kaybetti balkonda o kadar aradık bulamadık 2 gün sonra çıktı ortaya. Balkonda bir lahana vardı onun üzerindeydi. Ama gayet evcik hayvan modunda beslenecek şirinlikte. Su filan veriyoruz içiyor hiç naz yapmadan :) Dün son çekimleri yapıp salıverdim doğaya :)

Ergin Üçüncü 16.10.2014 - 11:10
Fena kamufle oluyorlar işin zor Kadir beyyyy :D

Şu çeşidine bakar mısınız sonbaharda bunu bulmak ne mümkün :)

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c8/Phyllocrania_paradoxa_Morphology.jpg

Ergin Üçüncü 16.10.2014 - 11:06
Bizimki kendini hiç tehlike de hissetmemiş anlaşılan, hiç kanatlarını açmadı. Açsın isterdim oysaki :)

Meryemce 16.10.2014 - 10:58
Ergin Üçüncü like this.
"Dişi böcek çiftleşme sırasında, genelde erkek böceği yer ama erkek böcek kafası ve ayakları yense bile dişiyle çiftleşme yeteneğini kaybetmezler"

Piskopat ya :D

Ağız kısmınıda çok yakından çektim Alien denen bilim kurgu filmlerinde ağzından bir sürü kol ya da herneyse çıkaran yaratık gibi bir sürü şey çıkarıyor :D

Bu arada benide ısırdı kudurmam umarım :P

Ergin Üçüncü 16.10.2014 - 10:57
çok güzel tebrikler

Canel Ölgün 16.10.2014 - 10:53
Ergin Üçüncü like this.
Yasemin ağacını çok seviyorlar :)

Ebru KIRMIZI 16.10.2014 - 10:49
Ergin Üçüncü like this.
Açıklama için teşekkürler :)

Mehmet Şahin ERKMEN 16.10.2014 - 10:48
Ergin Üçüncü like this.